E-ÖĞRENME HAKKINDA ...

e-Öğrenme Ne Demek?

e-Öğrenme (elektronik öğrenme), bilgisayar teknolojileri ve internet tabanlı araçlar kullanarak eğitim ve öğrenme süreçlerini destekleyen bir öğrenme yöntemidir. e-Öğrenme, geleneksel sınıf ortamından bağımsız olarak bireylere bilgi ve becerilerin kazandırılmasını sağlar.

e-Öğrenme, bir dizi elektronik ortamda sunulan materyalleri içerebilir. Bunlar, metinler, videolar, ses kayıtları, animasyonlar ve interaktif simülasyonlar gibi çeşitli öğrenme kaynakları olabilir. e-Öğrenme platformları, öğrencilere materyallere erişim sağlayan bir arayüz sunar ve öğrenme sürecini yönetmek için etkileşimli özellikler sunabilir.

e-Öğrenme, farklı eğitim seviyelerinde kullanılabilir. İlkokul, ortaokul, lise, üniversite ve mesleki eğitim gibi çeşitli eğitim seviyelerinde e-öğrenme materyalleri ve platformları mevcuttur. Ayrıca, çevrimiçi kurslar, web seminerleri ve uzaktan eğitim programları gibi farklı e-öğrenme formatları bulunmaktadır.

e-Öğrenmeyi gerçekleştirmek için hem öğrencinin hem öğretmenin eğitim araçlarına erişebileceği teknolojik cihazlara ihtiyacı olmaktadır.

e-Öğrenmenin Özellikleri Nelerdir?

e-Öğrenmenin özellikleri şunlardır:

·         e-Öğrenme, zamandan tasarruf etmeyi sağlar.

·         Eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya katkı sunar.

·         e-Öğrenme ile öğrencinin kendi hızına göre öğrenmesi sağlanır.

·         e-Öğrenme uygulamaları maddi açıdan daha ekonomiktir.

·         Kişinin yaşadığı yer fark etmeksizin derslere katılması sağlanır.

e-Öğrenme Biçimleri Nelerdir?

e-Öğrenme biçimleri asenkron ve senkron olmak üzere ikiye ayrılır. e-Öğrenme biçimleri aşağıdaki gibidir.

Asenkron Öğrenme

e-Öğrenme biçimlerinden biri olan asenkron öğrenme, öğretmen ve öğrencinin aynı bağlamda bulunmasına gerek kalmadan, öğretmenin ders materyallerini e-öğretim platformlarına yüklemesiyle uygulanmaktadır.

Eğitmenlerin ders konularını önceden videoya kaydettiği ve bu videoların dijital platformlara aktarıldığı e-öğrenme biçimidir. Asenkron öğrenme sayesinde öğrenciler dersleri öğrenme sürelerine göre tekrar tekrar izleyebilir, öğretmenin belirlediği süre aralığında istedikleri zamanda derse katılım sağlayabilirler.

Senkron Öğrenme

E-öğrenim yöntemlerinden diğeri senkron öğrenmedir. Senkron öğrenmenin uygulanabilmesi için eğitmen ve öğrencinin aynı tarihte belirlenen dijital platformda aktif olmaları gerekir.

Öğretmenlerin önceden belirlenmiş bir tarih ve saatte canlı olarak görüntü ve ses desteği dahilinde öğrencilerle buluştuğu ve dersi yürüttüğü yöntemdir. Senkron öğrenme türünde öğrencilerin öğretmeni canlı olarak çevrim içi şekilde dinlemesi sebebiyle dersleri tekrar izleyebilme şansı bulunmamaktadır. Bu nedenle e-öğrenme biçimlerinde asenkron öğrenme, senkron öğrenmeye göre daha avantajlıdır.

E-Öğrenme Türleri Nelerdir?

e-Öğrenme türleri aşağıda sıralanmıştır.

1.    Kendi kendine öğrenme

2.    Eğitmen liderliğinde yapılan e-öğrenme

3.    Hibrit eğitim modeli ile e-öğrenme

4.    Bütünleşik e-öğrenme

5.    Yönlendirilmiş e-öğrenme

6.    E-koçluk ve teledanışmanlık ile e-öğrenme

e-Öğrenmenin Avantajları Nelerdir?

e-Öğrenmenin avantajları aşağıdadır.

·         Yaşam boyu öğrenmenin en temel yöntemidir.

·         Birçok alanda eğitim alma avantajı sunar.

·         Hayatı yoğun şekilde sürdüren kişilerin kısa yoldan eğitime ulaşmasını sağlar.

·         Zaman ve mekan sınırlılığı barındırmaz.

·         Derslere kolay ve hızlı erişimi imkanı sunar.

·         Fiziksel engelli bireyler için uygundur.

·         Birçok alan hakkında bilgi sahibi olma fırsatı yaratır.

·         Eğitimde eşitlik ilkesine uyar.

e-Öğrenmenin Dezavantajları Nelerdir?

e-Öğrenmenin dezavantajları şunlardır:

·         İnternet bağlantısında sorun çıkabilir.

·         Teknolojik yetersizlik eğitime dahil olmayı engeller.

·         Öğretmenin yüz yüze etkileşimini sınırlar.

·         Öğrencinin yüz yüze etkileşimini sınırlar.

·         Uzun saatler teknolojik cihazlara maruz kalmaya sebep olur.

·         Bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlarla uzun saatler geçirmekten dolayı sağlık sorunları yaratabilir.

·         Sınıf içi etkileşimi sınırlandırır.

Kaynak  : https://istanbulbogazicienstitu.com/e-ogrenme-nedir#0e_ogrenme_ne_demek

Yayın: 22.03.2024 - Güncelleme: 22.03.2024 11:08 - Görüntülenme: 28
Kaynak: https://istanbulbogazicienstitu.com/eogrenmenedir0e_ogrenme_ne_demek